Reklama
 
Blog | Ondřej Mirovský

Hladová Blanka aneb boj stromů a zdravého rozumu s asfaltem

Není žádnou velkou novinkou, že stavba vnitřního městského okruhu v Praze není ničím příjemným a málokterý (po většinu naštvaný) obyvatel Letné je ochoten dlouholeté snížení kvality svého životního prostředí jaksi skousnout a těšit se na to, až auta budou konečně jezdit tunelem. Jenže ono se s dokončováním některých částí tunelové komplexu Blanka – tedy konkrétně s povrchovými úpravami, začíná poměrně jasně ukazovat, že finální dopravní řešení nesplní některé zcela zásadní původní sliby. Na aktuální kauze dalších stromů v ohrožení na Letné se totiž v celé syrové nahotě ukazuje, jak zoufalé dopravní řešení na Letné magistrát přichystal.

Není to ani měsíc co se k překvapení mnohých zjistilo, že v současných plánech na povrchové úpravy ulice Milady Horákové na Letenské pláni je sice vyznačeno celé stávající stromořadí před Molochovem, jenže ouha pánům inženýrům se tam ty stromy jaksi motají a nevejdou a tak je chtějí pokácet, což jim posvětily i úřady v povolení ke kácení. No a tak jsme se ptali a ptali a páni inženýři odpovídali, že prý stromy jsou stejně špatné, pomalu rostou a že tam přeci dají krásné nové. A jen tak mimochodem nám řekli, že se tam nevejdou, protože se musí rozšířit silnice! A to už je docela síla! Tak magistrát nám tady staví tunely za 30 miliard s hlavním důvodem na zklidnění povrchové dopravy a ona se má rozšiřovat silnice? Ano, přeci to je pro vás pro občany Prahy 7 – zní odpověď stavebníků a to je už racionální logika v koncích. Každý, kdo totiž alespoň jednou jel autem od Špejcharu na Letenské náměstí, zná dobře zúžení silnice u nástupního ostrůvku tramvaje, které reguluje příjezd aut z tohoto směru na náměstí. A nyní po dokončení tunelů, kdy prý má zásadní část transitní dopravy svištět tunelem máme mít mezi domy a Letenskou plání čtyřproudou silnici? To je to zklidňování dopravy?  To je ta magistrátní představa o tom být blíže pražanům? To je to zvyšování bezpečnosti? No teda pane jo! A to nesmíme zapomenout na těch dvaadvacet nevinných stromů, které mají padnout, protože se musí trochu zúžit chodník. Poté, co jsem o těchto věcech mluvil s lidmi z dotčené oblasti Letné, trochu jsem se bál, že ihned poběží k magistrátu na Mariánské námětí a budou chtít někoho defenestrovat. A vůbec se jim nedivím!   

Reklama

No snad už ale dost kurzu negativního myšlení a zkusmě najít řešení. A ono je tak prosté. Ono totiž stačí, když se dodrží všechny původní sliby a proklamované garance občanům v tom smyslu, že transitní doprava skutečně z povrchu zmizí a lidé si budou skutečně moci od dopravy oddechnout a nadechnout se konečně nejenom trochu lepšího vzduchu, ale také pocitu osobní svobody, kdy nám již doprava nebude omezovat pohyb ve veřejném prostoru. Aby se ale tento krásný sen splnil i na Letné je nyní potřeba zavolat silným hlasem směrem k magistrátu a Metrostavu: „Vážení pánové splňte vaše sliby, pošlete auta skutečně do tunelu a Letnou nechte konečně už jen lidem, stromům, pejskům, bruslařům, cyklistům a kočárkům!“.