Reklama
 
Blog | Ondřej Mirovský

Mladí! Pojďte do politiky!

Po dvaceti letech svobody bohužel najdeme pouze málokoho, kdo je spokojen se stavem naší současné politiky. Politická scéna nám nabízí nekonečné tragikomedie bojůvek mezi zaběhnutými partajemi a člověku je z toho zle.

Mám kolem sebe několik lidí, co by nejraději odsud zmizelo, někam kde se nekrade ta veřejně, nelže se lidem do očí a rozhodování je alespoň trochu transparentní. Česká politická scéna prochází krizí morálky a hodnot a bohužel jedním z důvodů je i rezignace mladší generace – právě té generace, kterou nejvíce potřebujeme pro vyhnání zaběhlých struktur z ministerstev, úřadů a z politických stran.

Neziskova nestačí…

Mnoho mých vrstevníků se tak trochu podivuje, že mám chuť vůbec politiku dělat. Sám jsem opravdu příliš netušil před několika lety, do čeho jdu… „politika prý člověka semele“, „nikdo si neudrží kredit“ apod. I po několika letech jsem stále přesvědčen, že pokud má člověk čisté a taky trochu idealistické úmysly a k tomu také silný charakter, tak v politice přežije, pokud se ovšem nenechá znechutit! Mnoho lidí je však dostatečně znechuceno už pohledem z venku. Některým médiím se naštěstí stále daří dostávat na svět nekonečné kauzy pánů Bémů, Jančíků, Paroubků apod. A co na to mladý člověk plný ideálů a chuti něco měnit? Udělá často to, že půjde měnit věci veřejné do občanského sektoru často do neziskovky, protože se politikou nechce umazat. Tam je prostředí s čistými pravidly, prostorem pro nadšení, ale dost malými možnostmi něco měnit. Protože oni musí potom stejně nějak ovlivňovat ty politiky.

Mladí jdou do boje

Nejlepší je totiž být přímo u toho, když se rozhoduje o věcech veřejných a tlak neziskovek často nestačí. Často slyšíme o boji (zelených) neziskovek s bohatými průmyslovými lobby krytých ochotnými úředníky a politiky a také často bereme jako dané, že nemají šanci, ač jsou jejich argumenty často správné. Pravidelně slyšíme hlasy občanského sektoru o totálně netransparentních rozhodovacích proceses, a přesto tam stále zůstávají stejní lidé.  Mladá generace se prostě nesmí bát do toho „říznout“ a přímo se angažovat na všech frontách ovlivňování věcí veřejných – a tedy také přímo v politice! Není už prostě čas lavírovat. Budoucnost změníme již dnes, a čím dříve nastane generační obměna politiky, tím lépe.

Mladí tedy pojďte! Mám pro to několik dalších důvodů:

  • Je potřeba generačně vyvážit oligarchie moci ve velkých stranách naší republiky novými podněty, myšlenkami a energií, tak aby současní padesátníci či šedesátnici měli korekci směrem ke skutečným potřebám. Proč asi ČSSD nevadí budoucí zadlužování státu? Taky proto, že moc v ČSSD si udržuje mocná klika veteránů kolem Paroubka, kterým je stejně budoucnost šumák. A znám několik mladých lidí co to u nich už vzdali…
  • Mladí lidé dnešní generace již nemají ani v dětských vzpomínkách šedé dobu komunismu, který mimo jiné v lidech vytvářel falešný pocit, že stát to „zařídí“ a já se radši nebudu starat. Mladí dnes doufám tuší, že zadarmo není nic a zodpovědnost za celek začíná u osobní zodpovědnosti s vnímáním zodpovědnosti za generace budoucí!
  • Mladí mají dnes obrovské možnosti získávat zkušenosti v zahraničí a (v tom lepším případě) pak se vrátit domů a provětrat pohledem zvěnčí české „teplíčko“. Sám vím jak cenné je rok či dva trávit na univerzitě či v úřadě mimo ČR. Je šance získat pohled na svět takový, že se dá politika dělat čistě a na základě racionálních argumentů a logické argumentace. Ne na základě klientelismu, korupce či populismu.
  • Mladí mají dnes přeci již jiný pohled na svět!  Oni ho dokonce vnímají z globálního hlediska a sledují a reflektují mnohem více globální problémy světa. Nedílnou součástí zlepšení politické kultury a kvality rozhodovacích procesů, je totiž také schopnost povýšit se na vyšší „level“ a vnímat problémy kontextově a ne pouze s pohledem na vlastní prospěch (či prospěch spřízněných firem).  Jsem přesvědčen, že u mladé generace je mnohem větší šance vnímat problémy právě s pohledem delší perspektivy a nehledat řešení pouze na dnešek, ale i v delším horizontu.

A každý čtenář jistě najde mezi řádky mnoho dalších podnětů, proč probudit mladé k aktivní politice. U mladých lidí je totiž vždy větší nadšení pro nové věci, často pro ty, které zatím nenesou jistoty, ale jsou třebas trochu rizikové. Proto věřím, že dnešní generace mladých dokáže rozvířit zahnívající rybník české politiky a že nebude z vnějšku jen otráveně přihlížet… čas utíká rychle…

Reklama