Reklama
 
Blog | Ondřej Mirovský

Jančík za pět tisíc

Z médií se na náš opět valí jedna z pravidelných kauz kolem „profláklého“ starosty Prahy 5 Jančíka (nyní s firmou Centurio zakoupenou za jeden tisíc korun), přesto si ale dovolím krátce se vrátit k jeho předchozí perle – pěti tisícové slevě na nájemném v obecních bytech.

I vzdálenějšímu pozorovateli je naprosto evidentní, že se pan starosta Jančík tímto aktem pokusil levně zahájit předvolební kampaň „supervolevbího roku 2010. Částka se má vyplácet  nadvakrát –  půlka má být vyplacena chvíli před parlamentními a druhá před podzimními volbami. To je mi ale moc pěkná náhoda! Proč taky ale ne, jde to z obecních peněz a zároveň s argumentem, že takto namotivujeme neplatiče splatit dluhy. Inu pěkná pohádka.

Podle mého názoru jsou všechny tyto plošné slevy velmi nesystémovým opatřením, které nejenom nepřinesou moc efektu (tady motivace k placení dluhů), ale zároveň berou možné prostředky na cílenou pomoc těm, co ji skutečně potřebují. Pokud chce radnice Prahy 5 řešit problém neplatičů, tak ať proboha nekorumpuje i ty, kteří žádnou slevu nepotřebují (např. dvojice dobře situovaných mladých lidí s příjmem na úrovni pražského průměru). Pak by totiž zbyly peníze na výraznější slevy na nájemném pro ty, co jsou skutečně sociálně slabší a těm dát naději se z dluhů dříve vyhrabat. Stejně tak mohou zbýt další prostředky na řešení sociální situace lidí, co bydlí v nájmu u soukromníka, kde je situace mnohde pro lidi s nižšími příjmy velmi neúnosná. Ti mají prostě smůlu a možná je brzy čeká ulice…

Opatřeními tohoto typu všichni dostanou něco málo a nepomůže se nikomu … (je úchvatné sledovat, jak se někdy politika ODS a ČSSD shoduje – skoro jako přes kopírák). Podobně jsme již několikrát v Zastupitelstvu na Praze 7 kritizovali většinový názor ODS vedoucí k nezvyšování nájemného v obecních bytech. Argument, že v krizi se takto pomůže všem je komický. Opět to vede k tomu, že sociálně slabším to nepomůže a bohatším je ušetřená stovka šumák. A obec takto přišla o cca 3 miliony korun! Dobrá sociální politika se totiž musí dělat velmi cíleně, poznat skutečné problémy lidí a mít prostředky (finanční i personální) jim individuálně a včas pomoci.

Reklama

Takže pane starosto Jančíku, nedělejte z lidí blbce, neschovávejte se za velké a vznosné věty o snaze motivovat neplatiče k zaplacení dluhů a rovnou jim příště napište: „Mílí nájemníci obecních bytů. Tímto vám posíláme z obecní pokladny 5 000 Kč pro dobré rozhodnutí o tom, koho volit.“

Inu kluci z ODS mají tu politiku prostě promakanou …